Greentech 2023: Grootser en Chineser dan ooit

De Greentech-beurs in RAI Amsterdam is al jarenlang een wereldwijd toonaangevend evenement in de tuinbouwsector.

Door Floriske Deutman, DSBP Consultants 

Met de focus op het bevorderen van duurzaamheid, technologische ontwikkeling en internationale samenwerking, heeft deze beurs zich ontwikkeld tot centrum van tuinbouwinnovatie.  

Na een magere Covid periode, waarin er nauwelijks Aziatische bezoekers en helemaal geen Chinese bezoekers waren, is de Greentech 2023 groter en Chineser dan ooit: 540 exposanten tegenover 490 in 2019, waarvan een aanzienlijk deel Chinees. Ook is er een opvallende aanwezigheid van Chinese bezoekers, wat de dynamiek van het evenement verrijkt en kansen biedt voor internationale uitwisseling.  

Met de groeiende belangstelling voor duurzame landbouw en technologie, hebben steeds meer Chinese bedrijven hun weg gevonden naar de Greentech-beurs. Deze bedrijven vertegenwoordigen een breed scala aan sectoren, waaronder kassenbouw, zaadveredeling, irrigatiesystemen en LED-verlichting. De deelname van Chinese bedrijven en bezoekers aan de Greentech is een win-winsituatie voor zowel Nederland als China. Nederlandse telers kunnen profiteren van de Chinese concurrentie en Nederlandse leveranciers profiteren van de kennis en ervaring van Chinese bedrijven, met name op het gebied van investeringen en schaalvergroting. 

Nederlandse kennis over waterbeheer, gewasbescherming en energiezuinige oplossingen zijn waardevol voor China, dat geconfronteerd wordt met uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid, milieubescherming en landbouwmodernisering. De aanwezigheid, en vooral terugkeer, van Chinese deelnemers en bezoekers op de Greentech 2023 duidt op een veelbelovende toekomstige samenwerking tussen Nederland en China in de tuinbouw. De uitwisseling van ideeën, technologieën en zakelijke contacten zal naar verwachting leiden tot nieuwe innovaties en projecten die de sector verder zullen transformeren. 

De tientallen Chinese en andere internationale gasten worden extra bediend door de samenwerking tussen verschillende overheids- en tuinbouworganisaties die tijdens en rondom de Greentech de Nederlandse tuinbouwsector promoten. Voorbeelden hiervan zijn een netwerkdiner op 12 juni in het World Horti Center, het seminar ‘Energiebesparende maatregelen in de tuinbouwsector in China’, georganiseerd door RVO, DGD en de Nederlandse ambassade in Beijing op 13 juni en de Hoogendoorn Asia Day op 14 juni. 

Tijdens het seminar op dinsdag 13 juni stonden de hoge energiekosten centraal, die een probleem vormen voor veel tuinbouwprojecten in China. Xiaobo Wu van CEEC Geothermal Co. besprak het gebruik van aardwarmte/ geothermie om in de toekomst minder fossiele energie te verbruiken. Frank Kempkes van Wageningen Universiteit gaf een overzicht van verschillende energiebesparende maatregelen in de gehele tuinbouwketen. Van der Hoeven Horticultural Projects, Ridder, Hoogendoorn, Signify lieten aansluitend zien welke praktische oplossingen zij te bieden hebben. De uitwisseling van ideeën en technologieën op de Greentech-beurs zal de basis leggen voor een vruchtbare samenwerking tussen Nederland en China, waarvan de voordelen op lange termijn zullen worden gevoeld in de tuinbouwsector en daarbuiten.